Results 1 to 5 of 5

Thread: AF-5600 Intermittent boot-up issue

  1. #1

    AF-5600 Intermittent boot-up issue

    Having a problem where the EFIS frequently does not boot up correctly. This occurs even with no USB and no SD card inserted. It also occurs whether the unit is started with the Master switch or by holding Button 1 on the EFIS (the EFIS does have a backup battery wired). When turning on the EFIS, one of three things happens:

    1) The system boots up normally (less than 50% of the time)
    2) The AFS logo appears, the screen flashes briefly (I believe this is the GRUB boot loader screen), then the AFS logo returns. No progress is made after this, the unit seems to be hung.
    3) The fan comes on, but the screen stays dark.

    What is the best way to debug boot-up issues? We have already run through the BIOS settings changes as recommended by AFS. For #2, would it be possible to see kernel boot-up messages instead of the AFS logo? I have no idea where to start for #3...

  2. #2
    Advanced Flight Systems Shawn McGinnis's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Canby, OR
    Posts
    674
    System logs can show some valuable data in these issues.With an SD card installed press the following sequence: SET -> LOGS -> SYSTEM

    Email us info@advanced-flight-systems.com attaching the *.ALS file from the SD card.
    Shawn McGinnis

    Advanced Flight Systems
    support@advanced-flight-systems.com

  3. #3
    Thanks, I'll get that info to you.

    Relatedly, is it possible to disable the splash screen, so that the Linux kernel console output can be seen during boot-up? I can attach a USB keyboard as necessary.

  4. #4
    Advanced Flight Systems Shawn McGinnis's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Canby, OR
    Posts
    674
    No, this isn't a feature of the AF-5000.
    Shawn McGinnis

    Advanced Flight Systems
    support@advanced-flight-systems.com

  5. #5
    After blanking and reformatting our terrain USB drive, we have not seen any more occurrences of the splash screen hang (#2 above).

    We are still seeing occurrences of the "black screen of death" (#3), however. I noticed one potentially interesting symptom. On a good boot, I hear the fan spin up normally. On boots that fail, the fan starts to spin up, but then stops again after less than a second. Then, about a second later, the fan spins up normally. I only hear the fan "hiccup" like this when the EFIS fails to POST.

    Does that information provide any insight to possible causes? Additionally, I did forward the logs you requested, however I suspect they won't be very useful for the "No POST" failure.

    Thanks in advance!

Similar Threads

  1. Data sharing intermittent between screens
    By Bigglesrv7a in forum AF-3400, AF-3500 ... General Discussion
    Replies: 2
    Last Post: 03-05-2016, 07:30 AM
  2. Intermittent Ammeter
    By pvalovich in forum AF-3400s, AF-3500s, AF-4500s ... General Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 12-23-2013, 10:05 AM
  3. VP/X Issue
    By rleffler in forum AF-3400s, AF-3500s, AF-4500s ... General Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 09-17-2013, 07:47 AM
  4. Intermittent random display on AF-2500
    By micah froese in forum General Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 02-03-2013, 06:24 PM
  5. WINDS feature sometimes intermittent
    By amekler in forum AF-3400s, AF-3500s, AF-4500s ... General Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 08-03-2011, 08:55 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •